Seitanové řízečky na štědrovečerní tabuli

Začneme tím, že nakrájíme seitan na plátky (dle chuti 0,5 – 1 cm široké) a po délce je roztrhneme napůl. Tento “otřepaný” konec pomůže lépe přichytit obal a ten se pak nebude odlupovat. V mezičase můžeme začít rozpalovat olej, pánev / hrnec vybereme tak, aby pojmul dost oleje (řízečky by měly plavat jinak se nebudou rovnoměrně smažit a budou se připalovat o dno).

Do hlubokého talíře (či široké misky) nasypeme cizrnovou mouku a sůl. Zbylé ingredience jsou na vás, experimentům se meze nekladou (sladká paprika pro hezčí barvu, sušený česnek a cibule pro výraznější chuť, atp.). Ze zkušenosti je vždy lepší promíchat suché suroviny spolu dřív než přidáme vodu, zamezíme tak nerovnoměrné distribuci a “cuckům”. Vodu přidáváme postupně, konzistence je klíčová – potřebujeme malinko hustější těsto na palačinky :). Cizrnová mouka po čase absorbuje vodu, takže je třeba neustále dohlížet na konzistenci a doředěním upravovat.

Do druhého talíře si připravíme strouhanku (strouhanka by vydala za samostatný článek, pro naše účely stačí vědet, že domácí s většími kousky je lepší než kupovaný strouhankový prach, který po usmažení, mimo jiné, ztvrdne). A pak už jen obalujeme, smažíme (olej ideálně na 190 ℃) a hlídáme barvu z obou stran. Po vyndání necháme okapat na papírovém ubrousku a servírujeme s bramborovým salátem dle chuti.

Dobrou chuť, nezapomeňte na citron a nezapomeňte nás otagovat na Instagramu, budete-li vařit s námi :)!